DIBS Blogg

Fokusera på det som funkar och gör det ännu bättre.

Vi på DIBS hjälper många entreprenörer och nystartade bolag att komma igång med att ta betalt på nätet och att växa till nya marknader. Det är alltid kul och inspirerande att få höra om alla spännande affärsidéer där ute. Vi vet också hur lång att-göra-listan kan vara som entreprenör och e-handlare. Därför tänkte jag skicka vidare några tips från Startup Day som nyligen gick av stapeln i Stockholm.

Varje år anordnar Stockholm School of Entrepreneurship, SSES, Startup Day, en fullspäckad dag för entreprenörer, investerare och nyfikna. På agendan finns talare från företag som Soundcloud, Bloglovin, WIRED och Vint med de senaste framgångssagorna och fallgroparna för nystartade bolag. Evenemanget har växt en hel del genom åren och var i år slutsålt med 1000 besökare som samlats på Muchenbryggeriet.

Några genomgående teman under dagen var vikten av att bra kommunikation, att kunna berätta en historia, hur man bygger upp en kultur i sitt företag och sist men inte minst att ta tid för att ta hand om sig själv. Här delar jag med mig av några guldkorn:

”Tell a good story.”

David Rowan, Editor in Chief på tidningen Wired UK visade några mindre lyckade exempel från en strid ström av pressmeddelanden i hans inkorg. Ett återkommande budskap under dagen var vikten av att kommunicera en fängslande historia kring sin produkt. Som ett bättre exempel gavs bland annat Copenhagen Wheel:
 

Och den lite mer kontroveriella Scanadu, är du redo för framtiden?
 

Som nystartat bolag och för e-handlare överlag är det mycket att tänka på. Joy Marcus, VD på Bloglovin som precis passerat 20 miljoner användare säger:

”Fokusera på det som funkar och gör det bättre. Du vet vad som funkar, gör mer av det! Du kommer ändå inte hinna med allt på att-göra-listan.”

Joy tyckte att man bör välja ut de 3 viktigaste sakerna på att-göra-listan och stryka resten. OK, det kanske är lättare sagt än gjort, inte minst för den e-handlaren som ska få ihop allt från returer, SEO, e-postverktyg, förpackningar och kanske lite privatliv? Joy nämnde även att man ska komma ihåg att sova ;-)  Lite i linje med rådet från Louise Eriksson, grundare av Vint:

”Make sure that you’re happy.”

Eller som David Noël, Community Manager på Soundcloud sa: “Ta hand om kroppen och var inte rädd för att ta ledigt en dag.”

En av dagens spännande idéer som pitchades kom från Codarica som skrivit e-boken ”Kalle Kodare” som lär barn från 3 års ålder att koda hemsidor, vilken fantastisk idé! De tre grundarna Sanna, Lovisa och Rosalyn har lyckats få mycket internationell press och gav en intressant presentation om hur man bör tänka kring PR. Jag rundar av med Codaricas motto:

“The future belongs to the curious.”

Skriv ny kommentar

8 - = 7
Lös talet ovan och skriv svaret i rutan med siffror. Till exempel för ”två + fyra=?” skriv 6.
DIBS Payment Services AB (publ)
Kungsgatan 32
111 35 Stockholm
Telefon: 08-527 525 00
sales@dibs.se


DIBS Payment Services i Göteborg
Kyrkogatan 25, vån 3
411 15 Göteborg
Telefon: +46 (0)31-600 800
sales@dibs.se