DIBS Blogg

Amazon dominerar och publiken sover

Jag rapporterar dagligen från världens största konferens om e-handel som heter IRCE (Internet retailer Conference and Exhibition). 10000 deltagare från 40 länder samlas i Chicago för att få ta del av de senaste trenderna. Här är dagens rapport.

Idag startade #IRCE15 i Chicago med en pre-konferens med 3 spår; Amazon, teknologi och B2B. Vi får alltså vänta en dag till inan vi får höra konferensens keynote talare.

Det mest besökta spåret under tisdagen var helt klart Amazon-spåret. En av lärdomarna - det är en vetenskap att sälja på Amazon. Konkurrensen är knivskarp och det förekommer till och med råd om hur du tar dig runt regelverket som Amazon har. Mitt tips till mindre e-handlare: Skaffa dig redan nu kunskap om hur du säljer på Amazon. För inspiration lyssna på e-handelspoddens avsnitt om The Friendly Swede. John Lundqvist från Uppsala säljer för 60 miljoner på Amazon.

Amazon är idag världens dominerande e-handlare och har 278 miljoner aktiva (köpt något det senaste halvåret) kunder. Antalet växer dessutom med 16 %. Företaget har också växt snabbare än e-handelns generella tillväxt ända sedan 2006.

Det är tydligt att de flesta butiker som säljer på Amazon också har strategin att först skaffa kunden på Amazon och sedan försöka göra den till en kund som handlar direkt av butiken. Det är nämligen relativt kostsamt att sälja via Amazon.

Det ser ut som om Amazons siktar på att klara av "delivery of anything to anybody anywhere, instantly" vilket också gör att bolaget har tagit ett starkt grepp om leveransen. Det gör att Amazon håller på att utvecklas till ett fraktbolag. Hittills har Amazon byggt 150 distributionsanläggningar i världen. I Tyskland testar man, i samarbete med DHL och Audi, att leverera direkt till bakluckan i bilen. Det är något som faktiskt testats i Sverige av Bring och Volvo men som avfärdats eftersom konsumenterna inte har bedömts vara mogna.

***

Somna redan första dagen? Blir en lång konferens för den här killen!

Skriv ny kommentar

8 - 1 =
Lös talet ovan och skriv svaret i rutan med siffror. Till exempel för ”två + fyra=?” skriv 6.
DIBS Payment Services AB (publ)
Kungsgatan 32
111 35 Stockholm
Telefon: 08-527 525 00
sales@dibs.se


DIBS Payment Services i Göteborg
Kyrkogatan 25, vån 3
411 15 Göteborg
Telefon: +46 (0)31-600 800
sales@dibs.se